Proč nepoužíváme kůži a jiné živočišné produkty

Jak už jistě víte, jsme veganský obchod a všechny naše produkty jsou a vždy budou cruelty-free. Nikdy u nás tedy neuvidíte ani kožené obojky. V tomto článku se podíváme na hlavní důvody, proč tomu tak je.

Základní enviromentální důvody

Spotřeba vody

Výroba kůže vyžaduje enormní množství vody. Od chovu dobytka až po samotný proces činění kůže, který zahrnuje mytí, máčení a chemické úpravy, je spotřeba vody extrémně vysoká. V době, kdy jsou mnohé oblasti světa postiženy nedostatkem vody, je tento aspekt velmi znepokojující.

Chemické znečištění

Proces činění kůže zahrnuje používání toxických chemikálií, jako je například chrom, které mohou kontaminovat vodní zdroje a půdu. Tento druh znečištění má negativní dopady na zdraví místních komunit a ekosystémů.

Znečištění a ztráta biodiverzity

Výroba kůže má významné negativní dopady na životní prostředí. Chov zvířat pro kůži přispívá k odlesňování, ztrátě biodiverzity a degradaci půdy. Přeměna lesů na pastviny způsobuje ztrátu přírodních stanovišť mnoha druhů a snižuje schopnost ekosystémů absorbovat uhlík, což zhoršuje klimatické změny.

Emise skleníkových plynů

Chov dobytka je jedním z hlavních zdrojů emisí skleníkových plynů, zejména metanu, který je mnohem účinnější při zachycování tepla než oxid uhličitý. Produkce kůže tak významně přispívá k globálnímu oteplování a klimatickým změnám.

 

Etické důvody

Krutost vůči zvířatům

Věříme, že žádné zvíře by nemělo trpět kvůli módě nebo potřebám člověka, či jiného zvířete. Chov zvířat pro kůži často zahrnuje neetické zacházení se zvířaty, včetně špatných životních podmínek, nedostatečné veterinární péče a krutých způsobů porážky. Naše veganská značka obojků je založena na přesvědčení, že můžeme vytvářet krásné a funkční produkty bez toho, aby trpělo jediné zvíře.

Každé zvíře má právo na život a důstojné zacházení. Naše produkty jsou proto navrženy s ohledem na tento základní etický princip. Věříme, že respekt k životu všech bytostí je zásadní pro vytvoření spravedlivějšího a soucitnějšího světa.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli pro veganské alternativy, je naše přesvědčení, že není fér milovat psy a zároveň zneužívat jiná zvířata. Psi jsou pro mnoho lidí milovaní členové rodiny, plní radosti a lásky. Přitom však jiná zvířata, která jsou stejně schopná cítit bolest a radost, trpí kvůli našim potřebám a zvykům. Věříme, že všechna zvířata, bez ohledu na druh, si zaslouží naší lásku a ochranu.

Je klíčové si uvědomit, že nezáleží na tom, jak ekologicky zabalíme vaší objednávku, pokud samotný produkt není ekologický a etický. Skutečná změna začíná u samotných materiálů a procesů výroby, které by měly být udržitelné a šetrné ke všem tvorům.

 

Naše alternativy a co děláme jinak?

Jsme hrdí na to, že i přes naše pevně dané hodnoty nabízíme kvalitní obojky, vyrobené z alternativních materiálů, které jsou odolné, esteticky atraktivní a šetrné k přírodě.

Při snaze o ekologicky šetrnou výrobu jsme pro potisk látek jako jednu z hlavních metod zvolili sublimační tisk. Jedná se o inovativní technologii, která nabízí řadu výhod z hlediska kvality i udržitelnosti, což ji činí ideální volbou pro naše etické produkty. 

Bez použití vody 

Jednou z hlavních výhod sublimačního tisku je praktický nulové použití vody. Na rozdíl od tradičních metod tisku, které vyžadují velké množství vody pro přípravu a čištění (pro představu: při reaktivním tisku je to cca 50-200 litrů na 1kg textilie), sublimační tisk probíhá bez nutnosti namáčení látek. Tento proces neprodukuje žádnou odpadní vodu, což znamená, že nedochází k znečištění vodních zdrojů chemikáliemi a barvivy. Tímto způsobem sublimační tisk přispívá k ochraně vodních ekosystémů a snižuje celkovou spotřebu vody v textilním průmyslu.

Nízká spotřeba energie

Dalším důležitým ekologickým aspektem sublimačního tisku je jeho relativně nízká spotřeba energie. Sublimační tisk využívá teplo k přenosu barviv na textilie, což je energeticky efektivní proces. Ve srovnání s některými tradičními metodami tisku, které vyžadují intenzivní sušení a další energeticky náročné kroky, sublimační tisk snižuje celkovou energetickou náročnost výroby. Nižší spotřeba energie znamená menší uhlíkovou stopu, což je klíčový faktor v boji proti klimatickým změnám.

Bez toxických chemikálií

Sublimační tisk využívá ekologicky šetrné barvy, které neobsahují těžké kovy ani jiné toxické látky. Tyto barvy se při procesu sublimace přeměňují z pevné fáze přímo na plynnou, čímž se pevně váží na vlákna textilie. Díky tomu nedochází k uvolňování škodlivých chemikálií do životního prostředí ani během tisku, ani při následném nošení či praní potištěných textilií.

Dlouhá životnost a menší odpad

Produkty potištěné sublimačním tiskem jsou známé svou vysokou odolností a dlouhou životností. Barvy nepraskají, neloupou se a nevybledávají ani po mnoha praních. To znamená, že textilie potištěné touto technologií vydrží déle a není potřeba je tak často nahrazovat.

Pokud však dojde k vyčerpání životnosti našich produktů, nabízíme možnost upcyklace (https://www.finelines.cz/o-nakupu/upcyklace/) kdy vám po domluvě ušijeme se starými komponenty obojek nový a vzniklý odpad za vás zrecyklujeme.



Naše rozhodnutí nepoužívat živočišné složky, zejména kůži, není jen o výrobě produktů – je to o přístupu k životu a naší planetě. Chceme být součástí řešení a inspirovat ostatní, aby se zamysleli nad svými volbami. 

Děkujeme, že jste na této cestě s námi.