Jak vybrat obojek pro štěňátko: Průvodce pro nové majitele

Gratulujeme k vašemu novému chlupatému kamarádovi! Výběr prvního obojku je velkým krokem, takže se podíváme, jak zvolit ten nejlepší. Obojek je nejen módním doplňkem, ale také praktickým pomocníkem při tréninku. Proč je lepší než postroj? Pojďme se na to podívat.

Jak vybrat správný obojek pro štěňátko?

Materiál – štěněčí móda

Softshell je měkký, pohodlný, odolný, lehký, dostupný v pestrých barvách a neškrábe pejsky na krku, takže je perfektní pro denní nošení. Nylon je také lehký a odolný, ale může pejsky škrábat. Vhodné jsou také obojky z BioThane.

Velikost – jako ulitý 

Změřte obvod krku štěňátka a přidejte místo pro dva prsty, aby byl obojek pohodlný. Vyberte obojek, který lze snadno nastavit, aby mohl růst spolu s vaším pejskem. Nastavitelný obojek je praktický a ušetří vám peníze za časté nákupy nových obojků. Pravidelně kontrolujte velikost obojku, protože štěňátka rychle rostou.

Bezpečnostní prvky – bezpečnost na prvním místě 

Bezpečnostní přezka je jednoduchá na otevření, když je potřeba, ale bezpečná při nošení. Reflexní prvky jsou perfektní pro večerní procházky, kdy chcete, aby vaše štěňátko bylo vidět. Pro štěně je vhodnější plastová spona, protože kovové spony jsou zbytečně těžké pro drobné krčky.

Design – vyberte styl 

Obojek může být i módní doplněk! Vyberte barvu a vzor, které odpovídají osobnosti vašeho pejska nebo vašim preferencím.

 

Obrázek: Obojky pro štěňata

Jak naučit štěňátko nosit obojek?

Pozvolná adaptace – pomalu, ale jistě 

Nechte štěňátko si obojek očichat a pohrát si s ním, než ho poprvé nasadíte. Postupně zvyšujte dobu, kdy má obojek na sobě, a chvalte ho, že to zvládá.

Pozitivní posilování – pamlsky a chvála 

Odměňujte pejska pamlsky, když nosí obojek. Spojí si to s něčím pozitivním. Buďte trpěliví a nechte štěně, aby si na obojek zvyklo svým vlastním tempem. Každé štěně je jiné a některým může zvykání trvat déle.

Kombinace s vodítkem – připraveni na venkovní zábavu

Jakmile si váš mazlíček zvykne na obojek, připojte vodítko. Nechte ho nejprve táhnout po zemi, aby si na něj zvykl.

 

Proč je obojek lepší než postroj?

Kontrola a výcvik

Obojek vám poskytuje lepší kontrolu nad pejskem, což usnadňuje výcvik. Štěňátka se rychleji učí základní povely, když máte kontrolu přímo zepředu. Pomocí obojku můžete lépe vést svého psího kamaráda a nasměrovat ho, kam potřebujete. Malé štěně se teprve učí chodit na vodítku a obojek vám poskytne přesnější ovládání jeho pohybů. Navíc je možné, že na postroji se štěndo naučí tahat, což může být pak složité ho odnaučit. 

Lehký jako pírko

Obojek je lehký a méně omezující, což je pro štěňátka pohodlnější a méně stresující. Menší množství materiálu znamená, že štěně není zatíženo žádnými extra popruhy, což je ideální pro jejich rostoucí tělo. Štěňátka se často snáze zvykají na nošení obojku než na postroj, který může být pro ně zprvu nepříjemný. 

Příprava na dobrodružství a trénink

Obojek pomáhá štěňátku zvykat si na různé situace. Stačí nasadit a můžete vyrazit za dobrodružstvím! Taky je ideální pro první lekce poslušnosti a základního výcviku. Pomáhá při učení povelů jako “ke mně”, "sedni", "k noze" a dalších základních dovedností.

 

 

 

Shrnutí

Vybrat správný obojek pro vaše štěňátko je prvním krokem k dobrodružstvím, která na vás čekají. Obojek není jen módní doplněk, ale i praktická pomůcka pro trénink a bezpečnost. Při výběru obojku dbejte na materiál, velikost, bezpečnostní prvky a design. Naučte štěňátko nosit obojek postupně a s použitím pozitivního posilování.